Att göra en omelett är inte svårt, men när man ska vända den blir det komplicerat; kockarna har dock ett bra knep för att göra det.
Spansk omelett , eller tortilla de papas, är samma sak. Det är en typisk spansk rätt som tack vare sin mångsidighet har lyckats nå ut till världens alla hörn och blivit ett recept som är mycket populärt bland många olika kockar.
Det finns dock en komplex del av tillagningsprocessen som innebär att vända tortillan för att tillaga den på båda sidor och även om det är en mycket besvärlig uppgift har de mest specialiserade kockarna ett viktigt trick för att säkerställa att den inte går sönder eller faller isär mitt i tillagningsprocessen.
Vänd omeletten perfekt med kockarnas trick
I den stegvisa processen för att göra en spansk omelett är värmenivån och de ägg som används viktiga, men de har inte mycket att göra med när produkten ska vändas. Enligt kockarna är tricket ett annat, även om det är kopplat till användningen av vissa redskap och korrekt tillagning av omeletten.
Det första steget att tänka på är att se till att tortillabasen har tillagats perfekt och inte är några minuter från att vara klar. Detta förhindrar att den går sönder när den tas bort från pannan där den lagar mat. För att verifiera detta är kockarnas trick att flytta pannan fram och tillbaka så att tortillan glider utan att fastna.
Som om inte detta vore nog säger den berömde kocken José Andrés att ett viktigt trick för att se till att omeletten inte går sönder när den ligger på tallriken som den flyttas till när den vänds är att tallriken är fuktad, så att den inte fastnar. På så sätt fastnar omeletten inte på tallrikens botten och kan läggas tillbaka i pannan på ett perfekt sätt.
Med kockens trick, det enkla receptet på potatisomelett.
Ingredienser:
- 3 medelstora potatisar
- 4 stora ägg
- salt
- olja
- ½ lök
Förfarandet består av följande steg:
- Koka de tunt skivade potatisarna i varm olja i 20 minuter tills de är gyllenbruna.
- Om du vill lägga till löken, lägg i den skuren i juliennestrimlor och rör om så att den inte fastnar.
- Låt båda grönsakerna rinna av i ett durkslag.
- Vispa äggen med salt i en skål och tillsätt grönsakerna och blanda väl.
- Häll lite olja i en stekpanna och sedan blandningen. Stek i en minut på medelhög värme, sänk värmen och låt steka tills botten blir fast.
- Vänd och stek på andra sidan i ytterligare 4 minuter.