Kylskåpet är en av de viktigaste apparaterna i ett hushåll, men också en av de mest energikrävande, på grund av att den är påslagen hela dagen.
Enligt en CGE-publikation har denna apparat en genomsnittlig förbrukning på 250-500 watt per timme, vilket i slutet av månaden motsvarar minst 30,6% av den totala fakturan.
Detta scenario kan förändras på sommaren, när temperaturen stiger och kylskåpets tekniska ansträngning för att hålla produkterna kalla också kan öka.
Hur du minskar ditt kylskåps energiförbrukning på sommaren
För att hantera denna möjliga ökning som ditt hem kan ha under denna säsong och optimera dess drift, kolla in några tips:
Rekommenderas att placeringen av kylskåpet är avgörande för att hålla det borta från värmekällor, såsom spisar eller radiatorer, eftersom en hög omgivningstemperatur tvingar apparaten att arbeta hårdare för att upprätthålla kylan.
När det gäller den inre temperaturen för matförvaring rekommenderas att den justeras till mellan 3 och 5 grader Celsius, medan frysen bör ställas in på -18 grader Celsius, eftersom lägre temperaturer är onödiga och ökar energiförbrukningen.
Du har säkert blivit tillrättavisad hemma för att du öppnat kylskåpsdörren för många gånger, och ju längre den står öppen, desto större är risken att kall luft kommer ut. Ett bra tips är därför att planera vilka varor du behöver ta ut och att kontrollera att dörrens tätningar är i gott skick.
Avfrosta kylskåpet regelbundet om systemet inte är automatiskt, eftersom ansamling av is minskar effektiviteten.
Välj modeller som har en bra energiklassning och helst är klassade som ”A”. De kan vara dyrare än andra modeller, men du kommer att spara mer i det långa loppet.
Samtidigt rekommenderar en LG-publikation också att hålla apparaten organiserad, så att sval luft kan cirkulera fritt. Detta förhindrar också överdriven kylning och hjälper till att hålla en konstant temperatur.
Ett sista tips är att hålla kondensorn och kylrören, även kallade coils, rena. Det hjälper dem att fungera mer effektivt.