Så här gör du hemlagad marmelad med apelsinskal

marmelad

En av de flesta människors favoritfrukostar består av ett par rostade brödskivor med smör och marmelad. Ett utsökt alternativ som blir ännu godare om marmeladen är hemlagad. Den här apelsinfärgade passar perfekt på vintern.

Under vintermånaderna är apelsinerna i sitt optimala mognadsstadium. Säsongen för denna frukt sträcker sig i allmänhet från oktober till juni. Denna period varierar dock beroende på apelsinsorten och det geografiska område där den odlas. I vilket fall som helst är dessa veckor perfekta för att äta apelsiner.

Baserat på denna idé kan vi använda denna frukt både för att äta den hel (det hälsosammaste alternativet) och för att förbereda kakor, flans, tårtor eller marmelader.

Hemlagad sylt av apelsinskal

Förutom att de är fria från tillsatser och konserveringsmedel är en annan fördel med hemlagade marmelader att vi, eftersom vi förbereder dem själva, perfekt kan kontrollera mängden socker som vi tillsätter.

Kom ihåg att socker inte bara är ansvarigt för syltens sötma, det är också ett naturligt konserveringsmedel. Av denna anledning konserveras sylt och gelé i form av lösningar med hög sockerhalt för att hämma mikrobiell tillväxt och efterföljande förstörelse.

Vi kan göra sylt av ett oändligt antal livsmedel. Fruktsylt är det vanligaste, jordgubbar, apelsin, persika, fikon…. Men salta sylter är också utsökta, som tomat- eller peppar- och löksylt.

Den här gången visar vi dig hur du gör apelsinskalsmarmelad, en av de godaste, perfekt att göra på vintern.

Ingredienser:

  • Skalet från 5 apelsiner
  • 500 g socker
  • 1 kopp vatten
  • Saft av 1 stor apelsin

Hur man förbereder sig:

Tillagningen av detta recept är mycket enkel, och resultatet är spektakulärt. Smaken av denna marmelad gjord av apelsinskal är lite mer bitter än vanligt. Så det kan betraktas som något märkligt.

Nedan hittar du de grundläggande stegen för att förbereda den:

  1. Det första är att skala de 5 apelsinerna och behålla skalen.
  2. Pressa en av dem och spara saften. Denna saft kommer att minska bitterheten i albedo (den vita delen av apelsinen, mellan huden och segmenten).
  3. Ta skalen och lägg dem i en kastrull med kokande vatten och vänta tills vattnet får färg. Denna process kommer att minska den bittra smaken. Tillsätt sockret och vänta tills det tjocknar.
  4. När du ser att den har rätt konsistens är den klar.
  5. Häll upp i steriliserade glasburkar som du kan försluta ordentligt.
  6. Nu är det klart! Nu har du en utsökt apelsinskalsmarmelad till dina desserter eller frukosttoast.

Hur konserverar man hemlagad marmelad?

Det viktigaste är att de burkar du använder är i perfekt skick. För att göra detta får de inte ha några hack eller sprickor, och locken måste stängas ordentligt. Testet för att veta om så är fallet är att fylla burken med vatten och vända den på sidan. Om locket läcker när du stänger det är locket värdelöst och burken måste bytas ut.

När burkarna har steriliserats är det bästa sättet att fylla dem med hjälp av en speciell tratt för sylt, som har en mynning som är tillräckligt bred för att sylten lätt ska passa in i burken, men tillräckligt smal för att passa in i burkens mynning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *