Inte alla oljor är lämpliga för stekning. Dessa är bättre att undvika. I stekpannan förvandlas de till gift

stekning

Vilken är den sämsta frityroljan? Det är inte alla fetter som fungerar bra vid höga temperaturer. Ett av dem finns dock i många hem och används ofta i köket. Det är värt att veta att stekning med den är förknippad med negativa hälsoeffekter.

Solrosolja är den olja som dominerar hemmen, men det är få som vet att den inte alls är lämplig för stekning. När den utsätts för höga temperaturer släpper den ut föreningar som är skadliga för människokroppen. Vad är bättre att inte steka med? Nedan förklarar vi vilka fetter som är bättre att undvika.

Vilken olja är inte lämplig för stekning? Polacker väljer ofta det. Och detta är ett stort misstag

Det är mycket populärt och inte konstigt, eftersom det innehåller många värdefulla näringsämnen. Solrosolja är rik på omega-3 och omega-6, palmitinsyra, stearinsyra, oljesyra och linolsyra, samt vitamin A, D och E och B-gruppen. Det är dock inte alla som vet hur man använder den i köket.

Attsteka med solrosolja är inte den bästa idén, eftersom den innehåller fettsyror som bryts ned vid temperaturer över 100 grader Celsius. I denna process bildas skadliga ämnen som bland annat glycerol, som orsakar illamående, huvudvärk, hjärtrytmrubbningar och blodtrycksfall. Produkten lämpar sig därför inte för stekning, men kan med fördel serveras kall, t.ex. i en sallad eller dressing.

Linfröolja och ricinolja skulle också vara en dålig idé för fritering. Båda innehåller många hälsofrämjande ingredienser, men i kombination med höga temperaturer bryts alfa-linolensyra ned och bildar hälsoskadliga peroxider. Det är också bättre att undvika vanligt smör och druv- eller pumpafröolja.

Vilken är den hälsosammaste oljan för stekning? Satsa på dessa fetter och de kommer att bli hälsosamma för dig

Det är bäst att välja oljor som har en hög rökpunkt och därför är lämpliga även för långvarig stekning. Raffinerad rapsolja är ett bra val, men du kan också satsa på olivolja eller klarat smör.

4 Replies to “Inte alla oljor är lämpliga för stekning. Dessa är bättre att undvika. I stekpannan förvandlas de till gift

  1. Personligen använder jag uteslutande smör/klarifierat smör. Har tur kunna få riktigt smör från kor som uteslutande äter gräs, klöver och ört.
    Opastöriserad mjölk som blir hälsosam mjölk, grädde, ost och smör.
    Vilket växer av sol och regn helt i samklang med naturen.
    Äter inget som är från genmodifierade grödor i konstgödning och besprutning. ”huggormsfett” kallade min gamla mormor det skräpet.
    Inte alla som bryr sig om varken kon eller miljön med att tro att växtriket är miljö och hälsa. Krävs varken konstgödning och besprutning eller fossila växthusgaser för att få det näringstätaste vi kan få i oss med minsta miljöpåslag. Uteslutande bete är att bry sig om planeten.
    Ankfett 190°C
    Avokadoolja kallpressad 249°C
    Avokadoolja varmpressad 271°C
    Camelinaolja 245°C
    Druvkärnolja 216°C
    Ghee/Klarifierat smör 250°C
    Grisfett 185°C
    Hampaolja kallpressad 165°C
    Hasselnötsolja kallpressad 220°C
    Jordnötsolja kallpressad 160°C
    Jordnötsolja varmpressad 232°C
    Kokosolja kallpressad 175°C
    Kokosolja varmpressad 235°C
    Majsolja kallpressad 160°C
    Majsolja varmpressad 235°C
    Mandelolja 216°C
    Olivolja extra virgin 191°C
    Olivolja varmpressad 216°C
    Rapsolja kallpressad 107°C
    Rapsolja varmpressad 240°C
    Sesamolja halvraffinerad 232°C
    Sesamolja kallpressad 177°C
    Skirat smör 190°C
    Smör 177°C
    Sojaolja halvraffinerad 177°C
    Sojaolja kallpressad 160°C
    Sojaolja varmpressad 232°C
    Solrosolja kallpressad 107°C
    Solrosolja varmpressad 232°C
    Valnötsolja halvraffinerad 204°C
    Valnötsölja kallpressad 160°C

    1. Opastöriserad mjölk som blir hälsosam… Hur tänker du nu? Vet du hur kor lever överhuvudtaget? Du ska absolut inte dricka opastöriserad mjölk!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *