Studien från Monash University visade att regelbunden äggkonsumtion är förknippad med en 29 procent lägre risk för hjärt-kärlsjukdomsrelaterad död hos ”relativt friska” äldre vuxna.
Forskarna, som publicerades i tidskriften Nutrients, fann att för den demografiska gruppen var konsumtion av ägg en till sex gånger i veckan förknippad med en lägre risk för död i allmänhet och hjärtsjukdomsrelaterad död i synnerhet, jämfört med dem som sällan eller aldrig äter ägg.
Studien omfattade 8756 vuxna i åldern 70 år eller äldre.
Försteförfattaren Holly Wild, doktorand och föreläsare vid Monash University School of Public Health and Preventive Medicine, säger att jämfört med äldre vuxna som aldrig eller sällan åt ägg (upp till två gånger i månaden), hade de som åt ägg en till sex gånger i veckan en 15 procent lägre risk att dö av någon orsak och en 29 procent lägre risk för dödsfall relaterade till hjärt-kärlsjukdomar.
”Ägg är ett livsmedel med hög näringstäthet, det är en rik proteinkälla och en bra källa till viktiga näringsämnen som B-vitaminer, folat, omättade fettsyror, fettlösliga vitaminer (E, D, A och K), kolin och många mineraler och spårämnen”, säger Wild.
”Ägg är också en lättillgänglig källa till protein och näring för äldre vuxna, och forskning tyder på att ägg är den föredragna proteinkällan för äldre vuxna som kanske upplever åldersrelaterad fysisk och sensorisk försämring.”
Resten av en persons diet kan också öka äggfaktorn, fann studien.
Äldre vuxna med en ”måttlig till hög kostkvalitet” rapporterade en 33 procent respektive 44 procent lägre risk för hjärtsjukdomsrelaterad död.
De nuvarande australiska kostråden och American Heart Association (AHA) rekommenderar att vuxna med normalt kolesterol kan äta upp till sju ägg per vecka, medan vissa europeiska länder föreslår att man begränsar det till tre till fyra ägg per vecka.
AHA rekommenderar också upp till två ägg per dag för äldre vuxna med normalt kolesterol.
”Tidigare forskning har visat på en högre risk för dödlighet vid konsumtion av ägg för personer med högt kolesterol”, säger Wild.
”Av denna anledning undersökte vi också sambandet mellan äggkonsumtion och dödlighet hos personer med och utan dyslipidemi (kliniskt diagnostiserat högt kolesterol).
”Vi fann en 27 procent lägre risk för CVD-relaterad död för deltagare med dyslipidemi som konsumerade ägg varje vecka, jämfört med deras motsvarigheter som konsumerade ägg sällan eller aldrig, vilket tyder på att förekomsten av dyslipidemi i denna studiekohort inte påverkar risken i samband med äggkonsumtion.
”Våra resultat tyder på att intag av upp till sex ägg i veckan kan minska risken för dödsfall av alla orsaker och hjärt- och kärlrelaterade sjukdomar hos äldre vuxna.
”Dessa resultat kan vara till nytta vid utvecklingen av evidensbaserade kostråd för äldre vuxna.”