Hela mitt liv har jag diskat dåligt och nu har jag upptäckt att det här är rätt sätt att göra det på: spara vatten och tid.

diska

Att diska för hand är något som kan göras med mycket mindre vatten och på kortare tid med det här tricket.

Det är dags att duka av bordet efter maten, och med det kommer en av de dagliga sysslorna: att diska. Eftersom vi bara är några stycken hemma använder vi inte alltid diskmaskinen, så den här uppgiften är ganska vanlig. Vad jag inte visste var att jag inte gjorde det på det mest effektiva sättet.

Om jag säger att jag inte bara inte har något emot att diska för hand, utan att jag till och med tycker att det är avslappnande, kanske du tittar konstigt på mig. Men jag var inte medveten om att det fanns en effektivare metod och att jag inte använde den.

Mindre vatten, renare

För att undvika att lämna disk, glas och andra redskap i diskmaskinen tills det är dags att köra den, väljer vi ofta att diska dem för hand. Även om vi redan använder några knep för att minska vattenförbrukningen upptäckte jag att det kan göras ännu mer effektivt.

Att diska för hand kan leda till överdriven vattenanvändning om det inte görs noggrant. Om du låter kranen rinna i 10 minuter slösar du upp till 80 liter vatten. Lyckligtvis finns det ett mer effektivt alternativ som inte bara minimerar vattenförbrukningen utan också påskyndar processen och säkerställer bättre rengöring och hygien för köksredskapen.

Denna metod, som Maestra Jacobina (@alacocinaconjacobina) delar med sig av i en av sina TikTok-videor, bidrar till att minska vattenförbrukningen. Ett av de vanligaste misstagen är att låta kranen rinna under hela tvätten, vilket leder till överdriven förbrukning.

För att undvika detta rekommenderar han att man sorterar redskapen och följer en logisk ordning: börja med glas, sedan bestick, sedan tallrikar och slutligen kastruller och stekpannor. Genom att tillämpa denna teknik kan du få ut mesta möjliga av det vatten som används i processen, vilket gör den mer effektiv och hållbar.

Andra vattenbesparande tips

Men som jag nämnde tidigare använder jag även andra knep för att minska vattenförbrukningen så mycket som möjligt. Ett av dem är att använda en skursvamp för att lossa fastklistrat skräp från köksredskapen innan jag rengör dem noggrant. Om matresterna är torra blötlägger jag dem i förväg för att göra det lättare att ta bort dem och undvika ett kontinuerligt vattenflöde. Jag fyller ett handfat (jag har inget dubbelt handfat) med det kalla vatten som kommer ur kranen innan det blir varmt och låter redskapen ligga i det med lite diskmedel innan jag diskar dem, så att jag slipper använda kranen hela tiden.

När det är möjligt väljer jag kallt vatten i stället för varmt och återanvänder sköljvattnet (om det inte innehåller skum eller rester) för andra uppgifter, t.ex. vattning av växter eller rengöring av ytor. Jag låter också kranen rinna med ett måttligt flöde och undviker fullt flöde.

När jag torkar glas, tallrikar och andra redskap försöker jag lufttorka dem utan att använda trasor (såvida jag inte måste lägga undan dem omedelbart) genom att placera dem på en bricka med ett ställ som underlättar avrinningen och förhindrar märken och rester.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *