Blodsockernivån, även känd som glykemi, är viktig att övervaka. Det representerar mängden glukos i blodet, och att upprätthålla en hälsosam nivå (mellan 0,65 g och 1 g) är avgörande för att begränsa risken för diabetes. Det finns ett antal lättillgängliga livsmedel som kan bidra till att sänka blodsockernivån.
Citroner
Att äta citroner bidrar till att minska det glykemiska indexet och därmed sockret i blodet. Till skillnad från andra frukter, som kan vara för söta, rekommenderas diabetiker att dricka citronsaft utspädd i vatten. Citrusfrukten är rik på vitamin A, B, C och E och innehåller dessutom antioxidanter och mineraler som bidrar till att sänka blodsockernivån.
Spannmål
Vissa spannmål rekommenderas för en glykemisk diet: råg, ris, havre, majs, spelt, bovete, semolina etc. Dessa spannmål innehåller proteiner, lipider och vitaminer som sänker blodsockernivån avsevärt.
Bröd
Bröd är ett bra sätt att reglera blodsockernivån, förutsatt att det är fullkornsbröd och bakat på råg, quinoa, ris, majs eller bovete. Bröd ska vara bakat med naturlig surdeg, inte kemisk eller bagerijäst.
Potatis
Beroende på hur den tillagas har potatis mycket liten inverkan på blodsockernivån och kan till och med bidra till att sänka den. Om den tillagas mosad eller stekt är det glykemiska indexet högt. När den ångkokas tenderar GI att sjunka.
Baljväxter
Baljväxter som torkade bönor, linser, ärtor och kikärter bidrar till att sänka blodsockernivån.
Sötpotatis
Sötpotatis är rik på kalium och kostfiber och bidrar till att upprätthålla ett friskt nervsystem och förbättra blodtrycket.
Mandlar
Mandlar är rika på protein, vitaminer, magnesium och fibrer. Den har också ett lågt glykemiskt index, vilket gör den till ett av de livsmedel som passar bäst för diabetiker.
Nötter
Att äta nötter minskar risken för diabetes. Valnötter är rika på fibrer och dämpar blodsockerhöjningen.
Timjan
Timjan innehåller många antioxidanter och det rekommenderas att tillsätta timjan i maträtter för att motverka stigande blodsockernivåer.
Kanel
Kanel har många fördelar för kroppen. Som en omedelbar aptitdämpare ökar den mättnadskänslan och minskar kaloriintaget. Den är mycket rik på vitaminer, fibrer och mineraler.