Frysning av mat tar inte bort näringsämnen: detta är vad experter säger om en av internets största myter

Frysning av mat

”Det du spenderar mest på är mat”. Det var vad min mamma och min familj alltid sa till mig innan jag blev självständig, och de har rätt. Det är grundläggande, vad som mest konsumeras hemma och vad du bör ta hand om mest, så du måste lära dig olika tekniker för att hålla maten i gott skick och till och med förlänga dess hållbarhet, ett av dessa sätt är frysning.

Det stämmer, att frysa mat är vanligt bland våra släktingar (äldre vuxna), liksom inom livsmedelsindustrin, eftersom det gör att vi kan bevara den under långa tidsperioder. En ny myt på internet har dock ifrågasatt denna praxis och frågan uppstår: eliminerar frysning av mat dess näringsämnen?

Är det tillrådligt att frysa mat?

Det korta svaret är ja, men skälen kan variera. Enligt FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO) är frysning en av de mest effektiva metoderna för att bevara mat, eftersom den bromsar den enzymatiska och mikrobiella aktivitet som gör att maten förstörs. Med andra ord hjälper det maten att hålla sig friskare och fräschare längre.

Det är också sant att denna teknik inte är ny. Frysning av mat är en resurs som gör att vi kan förlänga den tidsperiod under vilken vi kan konsumera den. Vissa specialister nämner att frysning av mat är som att trycka på en ”pausknapp”, vilket förlänger den tid som är tillgänglig för konsumtion. I själva verket orsakas detta av vattnet i maten, för när det fryser bildar det kristaller som håller din mat säker från de mikroorganismer som är ansvariga för förstörelse.

Påverkar frysning av mat näringsämnena?

I en av de senaste internetmyterna sades det att det är dåligt att frysa mat, eftersom det förlorar alla näringsämnen i maten och inte är värt det. Men vad säger vetenskapen? Forskning från University of Guadalajara (UDG) tyder på att frysning till och med kan vara fördelaktigt för att bevara vissa näringsämnen.

Till exempel när det gäller grönsaker. Om du fryser dem nästan omedelbart efter skörd kan du behålla mer vitaminer och antioxidanter om de förvaras färska och i rumstemperatur i flera dagar. Detta beror på att frysningsprocessen stoppar oxidationen och den naturliga nedbrytningen av bioaktiva föreningar.

Å andra sidan visar UNAM (National Autonomous University of Mexico) att frysning kan orsaka en liten minskning av innehållet av vattenlösliga vitaminer, t.ex. C-vitamin och vissa B-komplex vitaminer, på grund av exponering för kyla och eventuell bildning av iskristaller. Detta skadar livsmedlets cellulära strukturer. Studien visar dock att de fettlösliga vitaminerna (A, D, E och K) och mineralerna i stort sett förblir intakta. Även om det är viktigt att säga att de vitaminer som tas bort är så minimala att de egentligen inte påverkas.

Å andra sidan varnar Instituto Nacional de Ciencias Médicas y Nutrición Salvador Zubirán (INCMNSZ) för att även om frysning är en säker metod är det viktigt att följa goda hanterings- och lagringsrutiner. Om du till exempel upprepade gånger tinar upp och fryser in samma livsmedel igen kan du orsaka en betydande förlust av näringsämnen och påverka produktens kvalitet.

Sammantaget kan vi dra slutsatsen att frysning av livsmedel inte helt eliminerar näringsämnen, även om det kan orsaka en liten minskning av innehållet av vissa vattenlösliga vitaminer. Det är dock fortfarande ett hållbart och säkert alternativ för konservering av livsmedel, förutsatt att rekommendationerna för korrekt hantering och förvaring följs.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *