Kryddor förstörs inte i traditionell bemärkelse, men de kan förlora mycket av sin smak, färg och effekt. Hur länge kan man förvara örter och kryddor utan att de förlorar sin styrka?
När vi pratar om matlagning använder vi ofta två ord omväxlande: ”Kryddor” och ’örter’. För många människor betyder de exakt samma sak, men i själva verket är de något olika. Kryddor är hela, gröna eller brutna aromatiska ämnen från växter vars huvudsakliga funktion är att förbättra smaken och tillföra näringsvärde till maten. De tillverkas av torkade rötter, bark och stjälkar från växten. Örter är å andra sidan växtens färska blad i torkad form. De har dock samma funktion som kryddor – de ska påverka matens smak positivt och tillföra hälsofrämjande egenskaper.
Hälsofrämjande egenskaper hos kryddor och örter
Användningen av kryddor och örter har många hälsofördelar. Tack vare de föreningar de innehåller har de antiinflammatoriska, antibakteriella och antivirala effekter. Att inkludera dem i den dagliga menyn stöder kroppens immunförsvar, förbättrar matsmältningsprocessen, sänker kolesterolnivåerna och reglerar blodtrycket.
Vissa studier tyder på att användning av kryddor och örter i matlagningen kan minska risken för luftvägskomplikationer och hjärt- och kärlsjukdomar. Det handlar alltså inte bara om bättre smak, utan också om hälsa. Det finns gott om medicinska kryddor och örter, och de flesta av dem har vi alla i kökslådan. Det är viktigt att vi inte bara kommer ihåg att använda dem, utan också hur vi förvarar dem på rätt sätt.
Kryddor – när kan de användas?
Dagligen kryddar vi våra rätter utan att vara uppmärksamma på utgångsdatumet. Vi tenderar att ha många öppnade förpackningar i våra skåp (nästan alla har 3 öppna förpackningar med oregano eller basilika) och använder dem efter behov. Vissa använder vi oftare, andra mer sällan, och det finns oftast en bra variation. Men om man skulle fundera på hur länge vissa av dem har legat där, skulle svaret vara svårt. Kan kryddor bli gamla?
Vi ska svara på den frågan och skingra dina tvivel en gång för alla. Torkade örter och kryddor blir inte gamla – och vi behöver inte heller oroa oss för att de ska ”förstöras”, vilket är fallet med de flesta livsmedel. När vi säger att en krydda har förstörts menar vi inte att mögel har tagit över, utan att den har förlorat mycket av sin smak, färg och verkan.
Hur länge behåller de sin ”styrka”?
När man uppskattar utgångsdatumet för kryddor och torkade örter bör man ta hänsyn till olika faktorer, bland annat: vilken typ av krydda det rör sig om, bearbetning och förvaring. Detta har stor inverkan på utgångsdatumet, eftersom torkade kryddor tenderar att hålla längre än torkade örter. Dessutom förlängs hållbarheten beroende på bearbetningsgraden – mindre bearbetade kryddor har en längre hållbarhetstid.
Torkade örter
Torkade örter har en hållbarhetstid på ca 1-3 år. Hit hör örter som oregano, basilika, koriander, rosmarin, timjan, mejram, dill, lagerblad, persilja, salvia och mynta.
Malda och pulveriserade kryddor
Med malda eller pulveriserade kryddor kan vi vanligtvis njuta av en längre hållbarhetstid – det är vanligtvis 2-3 år. Sådana kryddor är t.ex. kanel, vitlökspulver, ingefära, gurkmeja, chilipulver, kardemumma, paprikapulver, kryddpeppar, krossade rödpepparflingor och olika kryddblandningar.
Hela och omalda kryddor
Den tredje kategorin kryddor omfattar hela och omalda kryddor, som har den längsta hållbarheten. Den förlängda hållbarheten beror på att en mindre del av ytan utsätts för yttre faktorer som ljus, luft och fukt. Smakämnena är aktiva under längre tid i dessa kryddor än i de malda motsvarigheterna. Sådana kryddor kan hålla i upp till fyra år om de förvaras på rätt sätt. Till denna grupp hör koriander, dillfrön, hela pepparkorn, senapsfrön , kumminfrön, kryddnejlika, hela torkade chilifrukter, hela muskotnötter, kanelstänger och citrongräs.
Undantaget från regeln är salt, som inte har något utgångsdatum. Oavsett form eller storlek kan det användas i all oändlighet . Salt förlorar inte sin smak och förstörs inte. Endast salt med tillsatser kan efter en tid förlora den styrka som är förknippad med dessa tillsatsers egenskaper.
Slutligen är det värt att lägga till några ord om korrekt förvaring av kryddor. Vi bör se till att kryddor och torkade örter inte har tillgång till luft, ljus, fukt och inte utsätts för höga temperaturer. Detta kommer att hjälpa dem att behålla sin arom längre.