Det finns ingen bättre frukost än en med ägg i huvudrollen. Och å andra sidan rekommenderas det ofta att man ska vara försiktig med dem. En sak är säker. Du måste köpa dem från pålitliga ställen, förvara dem ordentligt och veta vad du ska tillaga med dem.
Ägg är en av de rikaste källorna till protein och näringsämnen. Att välja rätt ägg kan bidra till vår hälsa och vårt välbefinnande. Vilka bör vi välja och vilka bör vi undvika? Hur ska man tillaga dem så att de inte förlorar sina egenskaper? Hitta svaren på dessa frågor nedan.
Vad betyder siffrorna på äggen?
Ägg innehåller alla essentiella aminosyror, vilket gör dem till en komplett proteinkälla. De är rika på vitaminer som stöder nervsystemet och hjälper till vid produktionen av röda blodkroppar. Michal Wrzosek, en välkänd nutritionist, rekommenderar att man är uppmärksam på hur hönsen föds upp. Ägg märkta med 3 kommer från burhöns, 2 från höns i stall, 1 från frigående höns och 0 betyder ekologiska ägg.
– När det gäller etiska val är det uppenbart att det är bäst att välja ägg med siffran 0. Då röstar vi med våra plånböcker för ett bättre liv för hönsen”, betonar Michał Wrzosek. – Om vi tittar på näringsvärdet finns det dock inga tydliga skillnader. Det verkar faktiskt som om ägg från frigående höns innehåller mest karotenoider och vitaminer, medan konventionella ägg innehåller mer järn”, förklarar han.
Vilka ägg är bättre att inte äta?
Etiketterna på ägg talar främst om den etiska aspekten av deras jordbruk, men det är lika viktigt att förbereda dem så att de inte förlorar sitt näringsvärde. Även de mest ekologiska och färska äggen som steks med bacon blir en sämre måltid än kokta ägg, de så kallade ”tre äggen”.
Äggröra eller stekta ägg kanske inte heller är ett bra val. Poängen är att de tillagas i fett, vilket ökar deras kalorivärde. Personer som är överviktiga och har hjärtproblem bör vara särskilt försiktiga med sådana kombinationer. Ett bättre alternativ är att tillaga äggen utan fett i en non-stick stekpanna med tillsats av mager korv.
Hårdkokta ägg med majonnäs är mycket populära. Detta är också en maträtt att se upp för, eftersom den innehåller mycket fett och kalorier. Det är värt att övertala dig själv att prova ägg med bara gräslök eller dill, till exempel .
Var särskilt försiktig med dessa ägg
Störst försiktighet måste dock iakttas med råa ägg. Även om många av oss minns smaken av hjärtmussla från vår barndom, avråder vi nu från att tillaga denna delikatess. Detsamma gäller för den råa äggulan till tartaren. Det är inte bara det att näringsämnena från ägg utan värmebehandling absorberas dåligt. Det finns också alltid en risk för att de kontamineras av bakterier, både från skalet och från äggets insida.