I fuktiga miljöer sprider sig dessa mikroorganismer, vilket äventyrar människors hälsa och de elektroniska apparaternas prestanda.
Hushållsapparater kan bli mycket attraktiva platser för bakterier, vilket kan påverka deras prestanda eller till och med skada dem helt och hållet.
José Juan Rodríguez, professor vid Autonomous University of Barcelona (UAB) och styrelseledamot i Spanish Society for Food Safety and Quality (SESAL), förklarar vilka de vanligaste bakterierna i köken är, vilka hälsoproblem de kan orsaka och vilka hushållsapparater somtenderar att föröka sig, enligt Eroski Consumer.
Vilka hushållsapparater är bakteriernas favoriter
- Tvättmaskin
Tvättmaskinen är, på grund av sin fuktiga miljö, en favorit bland hushållsapparater för tillväxt av mikroorganismer som bakterier och jästsvampar. Rodriguez påpekar att stafylokocker, särskilt Staphylococcus aureus, är bland de mest oroande. Även om dessa bakterier lever naturligt på vår hud kan deras toxiner orsaka infektioner om de kommer i kontakt med sår och genererar var.
Dessutom tycker jästsvampar som Candida albicans också att tvättmaskinen är en gynnsam plats att utvecklas på. De kan orsaka infektioner i dolda delar av kroppen, till exempel i urinvägarna, vilket orsakar blåskatarr, eller i könsorganen, särskilt hos kvinnor som är benägna att drabbas av sådana problem.
En korrekt rengöring av apparaten kan dock förhindra dessa infektioner. Rodriguez varnar för att gummitätningen, mellan dörren och trumman, är det mest problematiska området. För att undvika problem rekommenderar han att du lämnar dörren öppen efter tvätt för att låta den torka.
- Diskmaskin
Även om diskmaskinen är utformad för att arbeta vid höga temperaturer från 50°C till 70°C, vilket hjälper till att desinficera den under användning, är den inte helt fri från bakterier och mikroorganismer.
Enligt Rodriguez är en av de viktigaste källorna till dessa organismer i botten av apparaten, precis där dörren stängs. Svampar och jästsvampar sprider sig i detta område och kan utgöra en hälsorisk.
Det största problemet uppstår när man andas in ångan som frigörs när diskmaskinen öppnas omedelbart efter att diskcykeln har avslutats. ”Denna ånga kan innehålla svampsporer och mikroorganismer som i allvarliga fall kan orsaka lunginflammation”, varnar Rodriguez.
Ett annat problemområde är gummit som säkerställer apparatens lufttäta försegling. Här finns ofta svart jäst (Exophiala dermatitidis), som bildar en biofilm som hindrar desinfektionsmedlen från att verka. För att förhindra att detta inträffar rekommenderar experten att man torkar detta tuggummi efter varje användning och undviker att öppna diskmaskinen omedelbart efter programmets slut.
- Kylskåpet
Kylskåpet är en annan apparat där bakterier kan spridas, särskilt om korrekt hygien inte upprätthålls. Enligt professorn vid Autonomous University of Barcelona (UAB) är livsmedel som ost, kallskuret kött, yoghurt, kött och fisk en naturlig källa till mikroorganismer.
Dessutom gynnar fukt och frost, som är typiska för äldre kylskåp, uppkomsten av bakterier som Pseudomonas, som påskyndar förruttnelsen av livsmedel.
En av de mest oroande mikroorganismerna i kylskåpet är Listeria monocytogenes, en bakterie som kan orsaka infektioner som sträcker sig från obehag i mag-tarmkanalen och feber till allvarliga sjukdomar i nervsystemet, t.ex. hjärnhinneinflammation eller encefalit, som i extrema fall kan vara dödliga.
Förebyggande åtgärder fokuserar på att minska luftfuktigheten i kylskåpet. Genom att begränsa hur ofta dörren öppnas och undvika att lämna den öppen under långa perioder minimeras frostbildningen. För att garantera livsmedelssäkerheten rekommenderar Rodriguez att kylskåpet rengörs regelbundet med desinficerande produkter.
Hur ofta ska en apparat rengöras?
Hur ofta en apparat ska rengöras beror på hur den används och vilka egenskaper den har. Kylskåp och tvättmaskiner bör rengöras minst en gång i månaden, med särskild uppmärksamhet på gummi och fuktiga områden där bakterier och mögel sprider sig.
När det gäller diskmaskiner är det lämpligt att desinficera dem varje månad och torka tätningarna efter varje användning. Andra apparater, t.ex. mikrovågsugnar och ugnar, bör rengöras efter varje spill.