De bästa sätten att rengöra din ugn utan ansträngning. De löser till och med upp torkat fett

Att rengöra ugnen är en av de uppgifter vi ofta skjuter upp. Men ackumulerat fett och fastbrända matrester påverkar inte bara smaken på den mat som tillagas, utan kan också orsaka obehagliga lukter. Rengöring av ugnen behöver inte vara tråkigt och tidskrävande. Det behöver inte heller innebära användning av kemiska rengöringsmedel. Prova dessa hemmagjorda och beprövade metoder för att hålla ugnen skinande ren.

De bästa sätten att rengöra din ugn

Attrengöra ugnen är inte en av de trevligaste hushållssysslorna, eftersom inbränt fett och intorkade matrester är extremt svåra att få bort. Det finns speciella preparat på marknaden som effektivt kan ta hand om svårare fläckar. Tyvärr innehåller dessa ofta frätande ämnen som kan irritera huden, andningsorganen och orsaka allergier. Dessutom lämnar de efter sig en obehaglig lukt och resterna av preparaten förvandlas till skadliga ångor när de utsätts för värme. Om du undrar hur du rengör din ugn utan att skrubba och använda kemikalier, bör du prova följande metoder. De är miljövänliga, billiga och lika effektiva.

  • Ammoniak – tvätta först insidan av ugnen med vatten och diskmedel. Tillsätt sedan 2 matskedar ammoniak till 3 dl vatten och häll blandningen i en sprejflaska. Använd denna lösning för att spraya de smutsiga områdena i ugnen och låt stå i 2 timmar. Använd sedan en fuktig trasa för att torka av insidan av ugnen och låt dörren stå öppen för att torka.
  • Vinäger – blanda vinäger och vatten i förhållandet 1:1, häll sedan vätskan i en sprayflaska och spraya ugnsväggarna ordentligt (eventuellt kan du tillsätta några droppar diskmedel för att maskera den specifika lukten av vinäger). Låt verka i ca 20 minuter, torka sedan av insidan av ugnen med en fuktig trasa och torka torrt.
  • Väteperoxid – finns i nästan alla hushålls medicinskåp. Tillsätt bara en liten mängd väteperoxid till en kvarts kopp vatten, blötlägg sedan en trasa i blandningen och torka av insidan av ugnen. Efter en timme torkar du av hela saken med en fuktig trasa.
  • Citronsyra – häll 2 koppar vatten i en värmetålig skål och tillsätt 2 matskedar citronsyra. Placera sedan alltsammans i en ugn som är förvärmd till 200 grader C i 30 minuter. Efter denna tid öppnar du ugnsluckan, tar ut skålen och väntar på att den ska svalna. Torka slutligen av allt med en fuktig svamp och ta bort smuts.

Hur ofta ska ugnen rengöras?

En ren ugn är inte bara en fråga om estetik, utan framför allt en garanti för säker och god mat. Det är värt att komma ihåg att korrekt och regelbunden skötsel av utrustningen ökar dess livslängd och garanterar full funktionalitet. Fett och torkade matrester kan orsaka rök och obehagliga lukter under matlagningen. Dessutom kan de negativt påverka smaken och kvaliteten på den mat som tillagas. Regelbunden rengöring av ugnen förhindrar dessutom att bakterier ansamlas.

Det är bäst att rengöra ugnen efter varje användning. Det är en bra vana för att undvika smuts som är svår att avlägsna. Om apparaten används ofta (varje dag eller flera gånger i veckan) rekommenderas att den rengörs minst en gång i veckan. Om du använder ugnen ibland räcker det dock med att rengöra den noggrant ungefär var tredje månad. Kom ihåg att regelbunden rengöring av ugnen påverkar dess prestanda och smaken på maten, och hjälper dig också att undvika ansamling av smuts som är svår att avlägsna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *