Att förvara bröd i kylen är inte bara bra för att det ska hålla längre, utan det kan också ha positiva effekter på tarmhälsan, säger nutritionisten Beatriz González.
Många väljer att frysa in den mat de ska använda under månaden, för att förlänga hållbarheten och minska matsvinnet.
Frukt, grönsaker, fisk och kött är några av de typiska livsmedel som förvaras i kylskåpet där temperaturen vanligtvis ligger på -18 ºC. Det finns också de som väljer att göra samma sak medbröd, som kanske är en av de svåraste produkterna att hålla i flera dagar.
Enligt den spanskanutritionisten Beatriz González gör den här metoden inte bara att brödet håller längre, utan kan också ha hälsofördelar.
Fördelarna med att frysa bröd enligt en näringsfysiolog
I en video som publicerades på TikTok hävdade nutritionisten att frysning av bröd kan ha positiva effekter på tarmhälsan.
”Är du en av dem som fryser in bröd och tinar upp det när du äter det? Då måste jag berätta för dig att du matar bakterierna i din tarm på ett mycket hälsosamt sätt”, inledde specialisten.
González fortsatte med att förklara att detta beror på brödets sammansättning. Vetemjöl består nämligen av nästan 80 procent stärkelse, och när brödet fryses genomgår stärkelsen en retrogradationsprocess. Det innebär att dess struktur förändras och att den till slut blir ”en slags fiber” som tarmen inte kan ta upp i sin helhet.
Den modifierade stärkelsen, som kallas resistent stärkelse, når sedan tjocktarmen, där bakterier som lever i tarmen använder den som föda. Som ett resultat av denna process produceras butyrat, en kortkedjig fettsyra som spelar en viktig antiinflammatorisk roll som stöder tarmhälsan.
Några av dess fördelar är att den reglerar inflammation, hjälper till att upprätthålla integriteten hos tjocktarmsceller och bidrar till balansen i mikrobiotan.
Enligt nutritionisten är det bästa sättet att förstärka dessa fördelar att välja fullkornsbröd, som innehåller mer fibrer än andra sorter, och kombinera det med hälsosamma tillbehör. ”Om brödet är fullkorn och du serverar avokado, olivolja, tomat eller hummus till, då har du gjort din hemläxa”, avslutar hon.