Hur väljer du de bästa avokadoerna i butiken? Gör bara en enkel sak

avokado

Avokado är en frukt som kan vara antingen krämig och mjuk eller hård och övermogen. Många har köpt sådana som varit olämpliga att äta, antingen för att de fortfarande var omogna eller för att de, när de skars upp hemma, visade sig vara mörka och osmakliga. Lyckligtvis finns det ett enkelt knep för att på några sekunder kontrollera om en avokado är redo att ätas.

Avokado är enormt populär över hela världen, och deras mångsidighet innebär att de går bra i både sallader, smörgåsar och varma rätter. Att välja rätt frukt kan dock ibland vara problematiskt – omogna avokados är hårda och smaklösa, medan övermogna har mörkt, bittert kött. Lyckligtvis finns det enkla sätt att bedöma mognadsgraden i butiken och undvika besvikelser.

Hur kontrollerar man mognaden hos en avokado?

Det enklaste sättet att bedöma mognaden på en avokado är att testa stjälken. Ta helt enkelt försiktigt bort den lilla delen av stjälken högst upp på frukten:

  • Om fruktköttet undertill är ljusgrönt är avokadon mogen och redo att ätas;
  • om det ärbrunt eller svart är frukten övermogen och har förmodligen redan mörka fläckar inuti;
  • om stjälken inte vill brytas av betyder det att avokadon fortfarande är omogen och behöver några dagar på sig att mogna.

Förutom stjälktestet är det också en bra idé att trycka lätt på avokadon med handflatan (inte med fingrarna för att inte skada den). En mogen frukt ska vara lite mjuk, men inte kollapsa under tryck. Om den är mycket hård betyder det att du måste vänta några dagar på att den ska mogna.

Hur kan man påskynda mognaden av avokado?

Om den avokado du har köpt fortfarande är hård och omogen kan du påskynda mognaden med några beprövade metoder. Det mest effektiva sättet är att använda etylenmognad, som inträffar i närvaro av vissa frukter som bananer, äpplen eller päron.

  1. Papperspåsemetoden: Lägg avokadon i en papperspåse (inte plast!) och lägg i en banan eller ett äpple. Dessa frukter avger etylen – en gas som påskyndar mognaden och gör avokadon mjuk inom 1-2 dagar. Påsen hjälper till att hålla kvar etylenet runt frukten samtidigt som luften kan cirkulera och förhindra att den ruttnar.
  2. Mognad i värme: Om du inte har en papperspåse kan du helt enkelt placera avokadon på en varm fönsterbräda, nära ett element eller nära en annan värmekälla. Värmen påskyndar mognadsprocessen, men du måste vara försiktig så att du inte håller frukten för nära en intensiv värmekälla, eftersom det kan leda till att den blir övermogen på utsidan medan kärnan förblir fast.
  3. Inslagning i papper: Ett annat sätt är att slå in avokadon i tidningspapper eller en pappershandduk och låta den stå i rumstemperatur. Papperet håller kvar en del av etylenet och hjälper frukten att mogna jämnt. Efter 1-3 dagar ska avokadon vara klar att äta.
  4. Ugns metod (för otålig): Om du behöver en mogen avokado omedelbart kan du använda snabbugns-metoden. Linda in frukten i aluminiumfolie och ställ in den i en ugn som är förvärmd till 90-100 °C i ca 10-15 minuter. Värmen påskyndar nedbrytningen av stärkelse till sockerarter, vilket gör fruktköttet mjukare. Tänk dock på att den här metoden kan förändra avokadons naturliga smak något.

One Reply to “Hur väljer du de bästa avokadoerna i butiken? Gör bara en enkel sak”

  1. Avokado behöver väldigt mycket vatten för att odlas och dessutom så odlas de i länder i Sydamerika där vatten är en bristvara.
    Jag har slutat köpa dom helt och hållet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *