Ingefära är ett vanligt inslag i stormarknadernas frukt- och grönsaksavdelningar. Den kommer ursprungligen från Kina och är faktiskt en växt som har blad, blommor och till och med frukt. När vi ser den i stormarknader eller på specialiserade platser väcker den inte precis uppmärksamhet på grund av sin form, men som med andra produkter finns fördelarna inuti. Det finns många som du kanske eller kanske inte är medveten om, till exempel att det hjälper dig att gå ner i vikt, och på dessa rader avslöjar vi dem för dig.
Innehåller ingefära
Ingefära har en lång historia av användning i olika former av traditionell och alternativ medicin. Den används ofta för att underlätta matsmältningen, minska illamående samt bekämpa influensa och klassiska förkylningar, för att nämna några av dess många användningsområden. Den innehåller en personlig doft som kommer från naturliga oljor, varav den viktigaste är gingerol, den huvudsakliga bioaktiva föreningen inom den. Det är ansvarigt för mycket av ingefärans medicinska egenskaper, med kraftfulla antiinflammatoriska och antioxidativa effekter, enligt forskning. Det kan till exempel bidra till att minska oxidativ stress, vilket är resultatet av att ha en överdriven mängd fria radikaler i kroppen.
Hjälper dig att gå ner i vikt
Vi kanske tror att det bara är ännu ett livsmedel som hjälper oss att tappa de extra kilona, men 2019 drogs slutsatsen att tillskott av ingefära signifikant minskade kroppsvikten och hjälper till att smala ner, midja-till-höft-kvoten och höftkvoten hos personer som är överviktiga eller feta. Det hela började 2016 när en studie genomfördes med 80 kvinnor med fetma och här visade det sig att de upplevde viktminskning samt en minskning av blodinsulin. Studiedeltagarna fick relativt höga dagliga doser, två gram, av ingefärspulver under 12 veckor. Trots detta säger många experter att det fortfarande finns studier kvar att göra för att ytterligare undersöka ingefärans viktminskningsfördelar.
Förbättrar artros
Det låter kanske konstigt, men det är ett ganska vanligt tillstånd. Även om vi förknippar det mer med ledvärk eller stelhet, innebär det degeneration av kroppen. Från de studier som har gjorts var det enda hindret de hittade att många patienter var obekväma med smaken av det. De fick mellan 500 milligram (mg) och 1 gram ingefära varje dag under en period på tre till tolv veckor. De flesta av dem hade diagnostiserats med knäartros.
Kronisk matsmältningsbesvär
Detta kännetecknas av konstant smärta i den övre delen av magen, vilket skapar en fördröjning i tömningen av magen, vilket leder till matsmältningsbesvär. För att avhjälpa detta rekommenderar experter ofta ingefära, eftersom det hjälper till att tömma magen och fungerar som en sammandragande lösning. I en liten studie från 2011 fick personer med funktionell dyspepsi, dvs. matsmältningsbesvär utan känd orsak, ingefärskapslar eller placebo. En timme senare fick de alla soppa. Det tog 12,3 minuter för magen att tömmas hos de personer som fått ingefära.