Nutritionist: ”Om du är en av dem som fryser in bröd äter du mycket hälsosamt”.

bröd

Nyckeln ligger i stärkelsen, som utgör mer än 80% av innehållet i vetemjöl, och retrogradationsprocessen.

Att frysa in mat är vanligt i många hushåll, inte bara för att förlänga hållbarheten utan också för att förbättra livsmedelssäkerheten. När det gäller fisk är det till exempel viktigt att frysa för att eliminera parasiter som anisakis. När det gäller frukt och grönsaker bidrar det å andra sidan till att bevara näringsämnena längre.

Men utöver konservering kan denna process i vissa fall ge ytterligare hälsofördelar. Detta är vad som händer med ett vanligt livsmedel som bröd, vilket förklaras av nutritionisten och pedagogen Beatriz González och rapporteras av Europa Press.

I en video som publicerats på hennes TikTok-konto (@bea_gonfer) påpekar González att frysning av bröd innan det äts kan ha en positiv inverkan på tarmens mikrobiota. ”Är du en av dem som fryser in bröd och tinar upp det när du äter det? Då måste jag säga att du matar bakterierna i din tarm på ett mycket hälsosamt sätt, säger experten.

Nyckeln till denna fördel ligger i brödets sammansättning, eftersom vetemjöl består av cirka 80 procent stärkelse. Enligt nutritionisten genomgår stärkelsen en retrogradationsprocess när brödet fryses, vilket innebär att dess struktur förändras och det blir en ”typ av fiber” som tarmen inte kan absorbera helt.

Denna modifierade stärkelse, som kallas resistent stärkelse, når tjocktarmen där tarmbakterierna använder den som föda och bildar en förening som är viktig för matsmältningshälsan: butyrat, en kortkedjig fettsyra med en viktig antiinflammatorisk roll som bidrar till tarmens välbefinnande.

Förutom fördelarna för mikrobiotan påpekar nutritionisten att frysning av bröd också är en effektiv strategi för att minska matsvinnet, ett växande problem i hushållen. Genom att avfrosta brödet efter behov förhindras att det härsknar eller förstörs, vilket gör att det kan utnyttjas fullt ut och att man undviker att slänga det i förtid.

För att öka fördelarna med denna metod rekommenderar González att man väljer fullkornsbröd, eftersom fiberinnehållet är högre, och kombinerar det med andra hälsosamma livsmedel. ”Om brödet är fullkorn och du lägger till avokado, olivolja, tomat och hummus har du gjort din hemläxa”, avslutar experten.

One Reply to “Nutritionist: ”Om du är en av dem som fryser in bröd äter du mycket hälsosamt”.”

  1. Odla spannmål i konstgödning och besprutning är inte bara miljöförstöring. Det dödar drivor av djur. Mikroliv, insekter/polinerare, fåglar ja hela näringskedjor även vår självdestruktiva art. Finns inget kommersiellt odlat som innehåller bråkdelar av vitaminerna och mineraler VS just animalier från uteslutande fodring av gräs, klöver och ört. Att producera konstgödning innebär gruvdrift och utarmning. De fossila växthusgaser dessa genererar är totalt vansinne. Vår art kan inte tillgodogöra oss vegetabiliskt protein på adekvat vis. Ej häller är vi genetiskt anpassade för en fröbaserad kost.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *