Tillsätt en billig ingrediens i kokvattnet och äggskalet lossnar

ägg

Att koka ägg kan vara en prövning i sig om man inte riktigt får till den önskade mjukheten-hårdheten. Men att skala ägg! Vi ska visa dig hur du får bort skalet från ett kokt ägg ganska enkelt med hjälp av en billig ingrediens.

Du har ditt fina, intakta ägg, du kokar det med en propp precis tillräckligt länge för att få rätt mjukhet eller fasthet, och du trycker det under iskallt vatten så snart du tar bort det från värmen, men skalet sitter fortfarande fast? Irriterande, vi vet, men det händer många av oss när vi skalar ägg. Varför är det så? Och finns det en lösning? Ja, det finns det!

Låt oss först titta på vad som kan göra det svårt att skala ägg:

1) Om ägget är för färskt kommer skalet att vara så tätt att det inte finns någon luft mellan ägget och skalet, vilket gör det svårare att skala efter tillagningen.

2) Om du lägger ett kylt ägg i för kallt vatten i början av tillagningen kommer äggvitan att stelna och fastna i skalet. Använd rumstempererat vatten och låt ägget bli rumstempererat före tillagningen!

3) Om du inte omedelbart lägger det kokta, varma ägget under kallt vatten kommer skalet också att fastna och vara svårt att skala.

Det billiga tricket: bikarbonat!

  • ta ut ägget ur kylskåpet och låt det bli rumstempererat
  • vattnet ska också vara rumstempererat!
  • strö en halv tesked bikarbonat i vattnet
  • skaka ägget, lägg det i vattnet och koka det
  • omedelbart efter kokningen, spola under kallt vatten och skala

Extra tips: börja skala det färdiga hårdkokta ägget från den plattare änden, inte den spetsiga änden! (Den förstnämnda är luftigare och därför lättare att skala.)

2 Replies to “Tillsätt en billig ingrediens i kokvattnet och äggskalet lossnar

  1. Lite vilseledande titel. Skalet inte lossnar, du måste skala ändå och hoppas det går lite lättare.

  2. Knäck ägget lite innan du lägger det i vatten. Då går vattnet in mellan skalet och ägget och det är lätt att skala!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *