Jag hade fortfarande några torkade svampar kvar efter jul. Jag bestämde mig för att göra en fyllning av dem till en torr paj. Det första steget är dock alltid att blötlägga dem. Jag har upptäckt att svampen blir godare när jag tillsätter lite kryddor i vattnet.
Torkade svampar är en viktig del av julrätterna. Men jag glömmer dem inte alls efter jul. Jag använder dem i såser, soppor och även som ett tillägg till fyllningar. Den här gången skulle jag göra en svamptårta och jag ville att svampen skulle få den bästa aromen och smaken. Jag tog hand om detta från allra första steget, dvs. att blötlägga dem.
Blötläggningen påverkar svampens smak
Processen med att blötlägga torkade svampar verkar trivial, men om du gör det på fel sätt blir de hårda och bittra. Skölj dem först noggrant under rinnande vatten. På så sätt avlägsnas sand och andra små orenheter som kan ha blivit kvar efter torkningen.
Kryddor förhöjer svampens smak
Nu kan du lägga svampen i blöt. Tänk på att använda ljummet vatten, så att svampen inte stelnar. För varmt vatten kan också påverka konsistensen på svampen eller karljohanssvampen negativt. Det ljumma vattnet gör att smakerna gradvis frigörs och att konsistensen på svampen gradvis mjuknar. För att ytterligare förstärka smaken tillsätter jag lagerblad, lök eller kryddpeppar i vattnet . Dessa har också effekten att neutralisera svampens eventuella bitterhet.
Hur länge ska jag blötlägga de torkade svamparna?
Detta är en individuell fråga. Det är allmänt accepterat att buksvamp och karljohansvamp är väl förberedda efter cirka två timmar. Detta beror dock på lagring och vilken typ av maträtt de kommer att användas till. Mjuka svampar behövs för fyllning eller fyllning. Å andra sidan kan de användas för soppor eller såser efter att de helt enkelt sköljts, eftersom de tar mycket längre tid att laga mat.