Här är de 10 livsmedel som sänker blodsockernivån

blodsockernivån

Blodsockernivån, även känd som glykemi, är viktig att övervaka. Det representerar mängden glukos i blodet, och att upprätthålla en hälsosam nivå (mellan 0,65 g och 1 g) är avgörande för att begränsa risken för diabetes. Det finns ett antal lättillgängliga livsmedel som kan bidra till att sänka blodsockernivån.

Citroner

Att äta citroner bidrar till att minska det glykemiska indexet och därmed sockret i blodet. Till skillnad från andra frukter, som kan vara för söta, rekommenderas diabetiker att dricka citronsaft utspädd i vatten. Citrusfrukten är rik på vitamin A, B, C och E och innehåller dessutom antioxidanter och mineraler som bidrar till att sänka blodsockernivån.

Spannmål

Vissa spannmål rekommenderas för en glykemisk diet: råg, ris, havre, majs, spelt, bovete, semolina etc. Dessa spannmål innehåller proteiner, lipider och vitaminer som sänker blodsockernivån avsevärt.

Bröd

Bröd är ett bra sätt att reglera blodsockernivån, förutsatt att det är fullkornsbröd och bakat på råg, quinoa, ris, majs eller bovete. Bröd ska vara bakat med naturlig surdeg, inte kemisk eller bagerijäst.

Potatis

Beroende på hur den tillagas har potatis mycket liten inverkan på blodsockernivån och kan till och med bidra till att sänka den. Om den tillagas mosad eller stekt är det glykemiska indexet högt. När den ångkokas tenderar GI att sjunka.

Baljväxter

Baljväxter som torkade bönor, linser, ärtor och kikärter bidrar till att sänka blodsockernivån.

Sötpotatis

Sötpotatis är rik på kalium och kostfiber och bidrar till att upprätthålla ett friskt nervsystem och förbättra blodtrycket.

Mandlar

Mandlar är rika på protein, vitaminer, magnesium och fibrer. Den har också ett lågt glykemiskt index, vilket gör den till ett av de livsmedel som passar bäst för diabetiker.

Nötter

Att äta nötter minskar risken för diabetes. Valnötter är rika på fibrer och dämpar blodsockerhöjningen.

Timjan

Timjan innehåller många antioxidanter och det rekommenderas att tillsätta timjan i maträtter för att motverka stigande blodsockernivåer.

Kanel

Kanel har många fördelar för kroppen. Som en omedelbar aptitdämpare ökar den mättnadskänslan och minskar kaloriintaget. Den är mycket rik på vitaminer, fibrer och mineraler.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *