En blank vattenkokare ser väldigt estetiskt tilltalande ut, det är ett faktum, men att hålla värmeelementen, väggarna eller filtret i apparaten rena är också av praktisk, ekonomisk och… organoleptiska. Kalkavlagringar minskar apparatens effektivitet och kan förstöra smaken på vattnet och dryckerna som tillagas med hjälp av det. Vad kan man göra för att förhindra kalkavlagringar i en vattenkokare? Och om du märker en krämig beläggning, vad är det bästa sättet att ta bort den? Det visar sig att det finns något som fungerar bättre på vattenkokarkalk än vinäger, och jag är övertygad om att du hittar den här produkten hemma.
Varför ansamlas kalk i vattenkokaren?
Kalkavlagringar i vattenkokaren under den dagliga användningen är å ena sidan ett estetiskt problem. Ackumulerade föroreningar som fälls ut från hårt vatten, vanligtvis kallat kalk, bildar ett karakteristiskt fjällande lager inuti apparaten, som smular, bryts av och bildar en mjölkaktig suspension i de drycker som tillagas. En annan stor nackdel är försämringen av vattnets smak, som blir mer märkbar ju mer kalcium- och magnesiumkarbonater som avsätts på värmeelementen och vattenkokarens väggar.
Vid kokning av hårt vatten med hög mineralhalt omvandlas de naturligt förekommande magnesium- och kalciumföreningarna i vattnet till karbonater, och det är dessa karbonater som bildar den vita fällning som nämns ovan. Till en början antar de utfällda föreningarna inte någon form som kan urskiljas av det mänskliga ögat. Men med tiden, när koncentrationen ökar och avlagringar samlas på väggarnas yta, värmeelementen samt på botten eller filterskärmen, intensifieras färgen på de skiktvisa avlagringarna och deras struktur blir lätt synlig.
Förekomsten av avlagringar och kalkavlagringar bidrar till att även en relativt ny, avancerad apparat fungerar mindre effektivt. Så småningom kan vattenkokaren skadas och måste bytas ut. Hur hanterar jag problemet med ackumulerade avlagringar? Jag har testat många sätt att avkalka min vattenkokare hittills . Ättika och vatten fungerade bäst och rengjorde insidan gnistrande rent. En vän föreslog dock nyligen en annan lösning, som är ett perfekt substitut för ättika om du råkar ha någon i lager.
Ovanligt sätt att avkalka en vattenkokare
Den vanligaste hemmetoden för att bli av med avlagringar från en vattenkokare är att koka vatten med vinäger, låta blandningen svalna, hälla av den och skölja apparaten. Vanligtvis är denna procedur tillräcklig för att bli av med de fula partiklarna, som inte alla lyckas filtrera ut när de hälls i ett glas. Men tänk om huset saknar vinäger, citronsyra och potatis (ja, du kanske inte vet det, men deras skal är också användbara för att rengöra en smutsig vattenkokare)? Då är det värt att använda ett ovanligt sätt att kalka vattenkokaren.
Vanligtvis, även i en liten hemmagarderob, kommer du att lyckas hitta kvarvarande förnödenheter förberedda för vintern, och bland dem finns ett flytande recept för en glittrande inredning i apparaten. Vi pratar om inlagda gurkor och, mer specifikt, marinaden där de nedsänkta grönsakerna väntar på att konsumeras.
När ättikan var slut och min vattenkokare behövde avkalkas så snart som möjligt tog jag, på inrådan av en granne, hjälp av detta överraskande patent och kokade gurkvatten i det. Jag hällde det genom en sil så att inga rester av kryddor, pepparrot, vitlök eller aromatiska blad, som är ansvariga för de karakteristiska egenskaperna hos ättikslagen, kom in i apparaten.
Efter att ha kokat picklevattnet väntade jag några minuter och hällde ut vätskan och lämnade locket öppet ett tag. För att bli av med den nödvändigtvis trevliga aromen upprepade jag proceduren, den här gången hällde jag i vatten med saften av en halv citron. Resultatet överträffade mina förväntningar, vattenkokaren glittrade som ny inuti och luktade gott – lukten av inlagda gurkor försvann helt och doften av färsk citron hade en uppfriskande effekt på apparaten.
Vad kan man göra för att förhindra att det bildas kalk i vattenkokaren?
Det finns många metoder för att bli av med kalk från din vattenkokare. När du letar efter den mest effektiva kan du stöta på några bisarra råd – några av dem har önskad effekt efter första försöket, andra väcker ett antal tvivel och det är bättre att inte använda sådana råd för att inte skada apparaten. Gurka vatten är dock ett patent som, även om det är överraskande, är välkänt.
Äldre trädgårdsmästare som har förberett vinterförråd av konserverade grönsaker från trädgården i flera år upprepar det bland dem själva, och med goda skäl. Gurkvatten är en lättillgänglig, naturligt producerad källa till mjölksyra i en ganska betydande koncentration. I sin tur har denna ingrediens antibakteriella egenskaper och fungerar som det bästa lösningsmedlet för kalkavlagringar och mineralavlagringar.
Undrar du vad du ska göra för att det inte ska bildas kalkavlagringar i din vattenkokare lika ofta? Hur undviker du att ständigt behöva koka apparaten med gurkvatten, vinäger eller någon annan lösning med rengöringsegenskaper inuti apparaten? Det viktigaste är att du ändrar dina vanor.
Börja med att använda en filterkanna i köket. Det verkar alldeles för enkelt, men det bästa sättet att undvika ansamling av avlagringar är att hälla förbehandlat vatten i vattenkokaren. Om du har möjlighet, installera ett specialfilter vid kranen, och detta kommer att säkerställa att det filtrerade vattnet inte bara går in i vattenkokaren utan också i potten när du lagar en mängd olika rätter och direkt i glaset.