Nutritionister gör det klart. Denna del av ägget är den hälsosammaste

ägg

Ägg är en produkt med universell användning. De finns i praktiskt taget alla kök, och många människor kan inte föreställa sig en dag utan minst ett ägg.

Det finns många myter om denna produkt. Vissa berömmer deras regelbundna konsumtion, medan andra uppmärksammar deras kolesterol. I många recept anges endast äggulorna, utan vitorna. Betyder det att de är bättre?

Ett hönsägg är en skattkista av näringsvärden. I äggulan döljer sig vitaminerna A, D, E, K och B, grundämnen som järn, selen och zink, omättade fettsyror och många andra ämnen, t.ex. kolin och lutein. Protein å andra sidan innehåller bara protein, men det behövs också för att kroppen ska fungera ordentligt.

De största fördelarna med att äta ägg

Ägg är en källa till omättade fettsyror, inklusive omega-3-fettsyror, som spelar en särskild roll för att upprätthålla normal hjärnfunktion och syn. Kolin är en kemisk förening som är nödvändig för att inte bara hjärnan och nervsystemet utan även levern ska fungera korrekt. Detta ämne är särskilt viktigt för gravida kvinnor, eftersom det är avgörande för fostrets utveckling. Lutein skyddar å andra sidan ögonen från de skadliga effekterna av fria radikaler.

Det är sant att ägg innehåller mycket kolesterol. Men som Agata Kiciak från Medical University of Silesia påpekar är detta huvudsakligen kolesterol från kosten. Det är inte synonymt med det som tränger in i blodet. Dessutom hämmar lecitinet som finns i ägget absorptionen av kolesterol i blodomloppet.

Vilket är hälsosammare – det vita eller äggulan?

Agata Kiciak medger det:

”kycklingäggulan har en mer varierad kemisk sammansättning än vitan, och är därför den mer värdefulla delen av ägget, men den är också mer kalorifattig”.

Protein å andra sidan är en källa till alla aminosyror – det är det så kallade referensproteinet. Det förser också kroppen med essentiella aminosyror, dvs. aminosyror som kroppen inte kan producera på egen hand (efter PAP). Därför är det enligt forskarnas uppfattning hälsosammast att äta ägget helt och hållet.

Alla ägg har inte samma sammansättning

Innehållet av fett, vitamin A och vitamin D i ägg beror på vilken typ av foder hönorna får. På våren och sommaren, när fåglarna äter mer grönt gräs, finns det mer vitamin A i äggen. Ägg som skördas på sommaren från frigående höns har upp till två gånger högre koncentration av vitamin D än ägg från vintersäsongen.

Hur äter man ägg – bättre mjukkokta eller hårdkokta?

Mängden näringsämnen minskar proportionellt mot den tid som ett ägg kokas. Det kommer att finnas mycket mer i ett mjukkokt ägg, men på grund av risken för salmonellainfektion är det bättre att se till att de vita är koagulerade – särskilt med ägg från en osäker källa.

Mjukkokta ägg är bättre smälta och lättare att smälta. Värmebehandling minskar också lecitininnehållet, vilket förhindrar absorption av kolesterol. Nutritionisten Carrie Ruxton säger i en publikation för Nutrients magazine att det är hälsosamt att äta upp till 14 ägg i veckan och att det kan hjälpa till med viktminskning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *