Platsen i ditt hus där du alltid bör lämna dina bananer så att de inte förstörs.

banan

Hur många gånger har du inte lämnat bananer i fruktskålen för att sedan upptäcka att de inom ett par dagar fått svart skal och en konsistens som mer liknar mos än färsk frukt? Även om det är vanligt att se dem i kylskåpet eller i fruktskålen är det inte precis de bästa platserna att förvara dem på. Men var ska vi förvara dem så att de inte förstörs så snabbt?

Det första man bör veta är att bananer är en tropisk frukt, och som sådan trivs de i varma temperaturer. Att lägga dem i kylen kan sakta ner mognadsprocessen, men det påverkar också deras smak och konsistens. Faktum är att den låga temperaturen inte bara gör att de blir svarta snabbare, utan de kan också förlora sin smak.

Men att lämna dem i fruktskålen är inte heller den bästa idén, särskilt inte om du lägger dem tillsammans med andra frukter som äpplen eller tomater. Dessa frukter släpper ut en gas som kallas eten, som påskyndar mognaden och gör att bananer blir dåliga mycket tidigare. Och ja, det betyder att fruktskålen kan konspirera mot dina bananer.

Den perfekta platsen för att förhindra att bananer förstörs

Så var är den bästa platsen att lämna dem? Helst ska de förvaras i rumstemperatur på en sval, välventilerad plats, borta från andra frukter som kan frigöra etylen. Men om du vill förlänga hållbarheten ytterligare finns det ett enkelt knep: linda in bananstjälkarna i plastfolie. Det bidrar till att minska etylenavgången från själva bananen och bromsar därmed mognadsprocessen.

Tänk på att ett svart bananskal inte alltid betyder att bananen är förstörd. När skalet blir mörkare händer det att stärkelsen omvandlas till socker, vilket gör dem sötare. Så om du gillar dina bananer mjukare och sötare kan det vara en fördel att vänta på att de ska bli svarta.

Men om du märker att de börjar släppa ifrån sig för mycket vätska eller att konsistensen är överdrivet mosig, då är de förmodligen för gamla. Men fram till dess är en svart banan fortfarande en ätbar (och söt) banan. Så om du vill att dina bananer ska hålla längre och förbli utsökta behöver du varken fruktskål eller kylskåp: ge dem utrymme i rumstemperatur, linda in stjälkarna och håll de andra fruktgrannarna som påskyndar mognaden borta.

One Reply to “Platsen i ditt hus där du alltid bör lämna dina bananer så att de inte förstörs.”

  1. Ang. bananer.
    Något som är väldigt gott. Om bananerna är på väg att bli övermogna; skala den och lägg i plastpåse och sen i frysen. Då blir den som en glass du kan suga på och bita i. Jättegott!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *