Tillsätt i marinaden. Det förhöjer smaken på köttet och sänker din blodsockernivå

köt

Visste du att det finns en växt vars frukt används för att tillverka läckra rätter, kryddor och färgämnen och vars frön används för att tillverka smycken? Den växten är tamarind. I den här artikeln tar vi en titt på den från den kulinariska sidan.

Tamarind är ett träd som växer framför allt i Asien, Afrika, Centralamerika och Indien. Den ätbara delen är frukten. Till utseendet liknar de fistas, men är mycket större än dem. Under skalet finns ett tätt fruktkött omgivet av fibrer, med frön inuti. När frukten är mogen får den en mörkbrun färg. I vissa regioner kallas den för Indiens dadelpalm.

I hundratals år har tamarind använts som medicinskt råmaterial. Den användes mot mag- och tarmbesvär, som antimikrobiellt och feberbekämpande medel. Idag värderas den främst för sina smakegenskaper – den är en viktig ingrediens i det indiska och asiatiska köket.

Näringsämnen och egenskaper hos tamarind

Tamarindfrukten innehåller ingredienser som t.ex:

  • kalium,
  • protein,
  • järn,
  • fibrer,
  • magnesium,
  • B-vitaminer.

Dessutom innehåller de föreningar med antioxidantaktivitet, t.ex:

  • tanniner,
  • triterpener,
  • fenoliska föreningar, t.ex. catenin, procyanidin B2, epicatechin.

Konsumtionen av tamarindfrukt har många hälsofördelar, t.ex.:

  • reglerar tarmfunktionen,
  • stödjer leverfunktionen,
  • lindrar inflammation i kroppen,
  • kan sänka blodsockernivån,
  • visar potentiella anticancereffekter,
  • stöder kardiovaskulär funktion,
  • har antibakteriella, antivirala och antiparasitiska effekter,
  • Föreningar som finns i den skyddar kroppens celler mot fria radikaler.

Vad används tamarind för?

Tamarind kan ätas på olika sätt, inklusive – den har en karakteristisk söt och sur smak. Det är dock lämpligt att kontrollera om frukten är mogen före konsumtion, eftersom unga tamarinder är mycket sura.

Mycket oftare används den dock som krydda. Frukten är en viktig ingrediens i produkter som chutneypasta och Worcestershiresås. Även om den oftast förknippas med torra rätter kan den också användas i söta rätter och desserter.

Hur använder man tamarind?

I det polska köket används tamarind inte så ofta. Men om tillfället uppstår kan det användas för att förbereda:

  • pad thai – detta är en av de mest populära thailändska rätterna. Den består av risnudlar och grönsaker, inklusive mungböngroddar, vitlök och gräslök. Den innehåller också ett ägg och eventuellt räkor, tofu eller kött. Den viktigaste ingrediensen är såsen, som är baserad på tamarind, socker, fisksås, chili och sojasås;
  • curry – en klassisk indisk maträtt som innehåller kryddor som gurkmeja, koriander, bockhornsklöver, kanel, spiskummin, svartpeppar, ingefära och kardemumma. Det lägger också till tomater, kokosmjölk, lök, morötter, liksom linser, kyckling eller tofu. Curryn smaksätts också med tamarind, som ger rätten en syrlig och lätt kryddig smak;
  • köttmarinader – vinsyran i tamarind mjukar upp köttet och gör det mört. Den kräver tamarindpasta, sojasås, olja, honung och limejuice;
  • sambar – är en rätt från södra Indien baserad på tamarindbuljong. Den innehåller gröna linser, koriander, kummin, senapsfrön, torkad chili och grönsaker, t.ex. schalottenlök, okra, aubergine och tomat;
  • aguas frescas – är en dryck som har sitt ursprung i Mexiko. Det är en blandning av olika frukter, blommor, örter, vatten och sötningsmedel. Den här tamarindbaserade drinken är uppfriskande och har en syrlig smak;
  • tamarindbollar – detta är en delikatess som har sitt ursprung i Jamaica. Den tillagas med tamarindmassa, vatten och farinsocker. De färdiga bollarna är dessutom belagda i socker.

Var kan man köpa tamarind?

Tamarind kan köpas i flera versioner:

  • sås,
  • pasta,
  • pulver,
  • massa i blockform,
  • färska eller torkade skida.

I den stationära handeln är dessa produkter oftast svåra att hitta. De kan främst hittas i butiker som erbjuder indisk eller asiatisk mat eller på stora marknader i avdelningen för utländska produkter. Det är mycket lättare att köpa dem i onlinebutiker.

Är det värt att konsumera tamarind?

När tamarind används som krydda ger den en unik och exotisk smak till rätter, så det är värt att ibland berika soppor, såser eller grytor med den. Även om den oftast används som smaksättare får man inte glömma bort dess många hälsofördelar.

Dess närvaro i kosten hjälper matsmältningen och förbättrar matsmältningssystemets funktion. De ämnen som ingår i tamarind har också en antioxidativ effekt, dvs. skyddar cellerna mot oxidativ stress. Därför kan konsumtion av tamarind bidra till att minska risken för att utveckla många moderna sjukdomar som diabetes och hjärt-kärlsjukdomar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *