Istället för salt lägger jag två blad i potatisen. De är så mycket bättre

potatisen

Att laga potatis utan salt brukade betraktas som en kulinarisk blunder. Numera är det välkänt att denna krydda bör begränsas och inte alltid är nödvändig. Det finns andra sätt att förhöja smaken på grönsaker och göra dem extremt aromatiska.

Kokta potatisar är fortfarande den mest populära sidrätterna till middagen. Vi tillagar dem ofta, till och med flera gånger i veckan, och våra förfäder kunde inte ens föreställa sig dagens huvudmål utan dem. Men inte alla lagar potatis ordentligt. Om du inte vill göra ett misstag, se hur du lagar dem så att de inte tappar sitt näringsvärde utan fortfarande är välsmakande.

När för mycket salt är dåligt

Skala potatisen, tillsätt vatten, salt och koka tills den är mjuk. Men ska man alltid göra så här? Nej, särskilt inte om du begränsar saltet. För mycket salt i måltiderna är skadligt. Och det är inte alls ett bra argument att mycket lite tillsätts till potatis.

Salt finns i de flesta bearbetade livsmedel, vi lägger också till det i praktiskt taget varje maträtt, och spannmål till spannmål…. Det är lätt att överskrida den rekommenderade standarden, och enligt WHO är detta bara 5 g, eller en ofullständig tesked per dag. Salt måste användas klokt – särskilt om du har högt blodtryck, är överviktig och benägen att svälla.

Hur man lagar potatis utan salt?

Potatis, som andra grönsaker, kan tillagas utan salt. Det handlar bara om att vänja sig, för om du har ätit dem salta i flera år verkar de ganska intetsägande utan kryddor. Men det går att höja smaken även utan dessa korn.

För att ge potatisen mer smak måste kryddor och örter tillsättas i kastrullen med vatten där de ska koka. Färsk persilja och dill, även om de är lite vissna, är naturligtvis bra, men även rosmarin och timjan är bra. De bästa kryddorna är dock svartpeppar, lagerblad, kryddpeppar, bockhornsklöver eller libbsticka, som ger potatisen en buljongaktig smak.

Örterna avger sin arom efterhand, så potatisen måste kokas under lock för att förhindra att den avdunstar. Potatisen kan också tillagas med andra grönsaker, t.ex. morötter, lök eller selleri.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *